Testvértelepülésünk: Cófalva

Cófalva a Feketeügy bal partján, Nagyborosnyótól északnyugatra, a Kovászna felé vezető műút mentén fekszik. Régen Csiafalva volt a neve. Közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik, Sepsiszentgyörgy csupán 17 km-re található innen. A kétszáz főt számláló közösség református vallású. A falu határában áll a közel 500 méteres Várhegyen Székelybánja vára. Neve onnan ered, hogy a XVI. században kitört székely felkelés után János Zsigmond fejedelem büntetésként építtette. A várat pár évvel később Vitéz Mihály serege lerombolta. A XIX. században kastélyt épített a Nemesi család. Ennek megmaradt köveit elhordták a szeszgyár és istálló megépítéséhez. Mára már semmilyen maradvány sem látható. Az ásatások szerint középkorban vár állot, melyet Nagy Lajos király levelei is igazolnak. A favár célja az volt, hogy védelmet biztosítson a kunok, és a besenyők ellen.

A Veress-udvarház Cófalván

A falu nevéhez egy aranylelet is fűződik, amelyet 1840-ben, egy útépítés alkalmával találtak. A gazdag leletet, melyben többek között lószerszámok is voltak, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Bécsi Történeti Múzeumban őrzik. A kincs megmentéséért, a falu 1000 aranyat kapott, ezt felpótolva építették fel mai templomukat. A templom a főút mellett, az évszázados milleniumi fák árnyékában emelkedik, melyet 1855-ben építettek, szomszédságában áll a felújításra szoruló, értékes műemlékként számon tartott Veress-Incze kúria.  Ennek udvar felöli homlokzatához a középtengelyben elhelyezett, timpanonos lezárású, árkádos tornácot ragasztottak, barokkos oromfallal. Az udvarház boltozatos szobái, kisméretű ablaknyílásai egy korábbi épület bővítését feltételezik. Ezt látszik igazolni a délkeleti sarokszoba faragott gerendamennyezetébe utólag bevésett 1794-es évszám. A falu temetőjében nyugszik Csia Domokos 1848/49-es szabadságharcos, Gábor Áron kanócos legénye, aki mindvégig az ágyúöntő hős mellett szolgált.

A kis települést a múlt rendszerben lebontásra ítélték, temetőjét is fel akarták szántani, az elmúlt két évtizedben azonban talpra állt a falu.