Hegyközség

A Zalai Borvidék hazánk, ha nem is az egyik legrégibb, de történelmileg igazolható, hogy egykoron a legnagyobb magyar borvidék volt. 1860-ban 34 ezer borházat és pincét számoltak össze a megyében, melyek nagy része még ma is áll. Történetisége szerint ez a borvidék ősidők óta a balatonmelléki borvidékhez tartozott és elsősorban kiváló minőségű fehérborai tették a megyén túl is híressé.

A borvidék 1999 óta a Balatonmelléke Borvidék nevet viselte, majd 2006 óta ismét a Zalai Borvidék nevet viseli – a községek elszórtan találhatóak a Zalai-dombság („Szalahát”) területén. 

A Zalai Borvidék különleges éghajlatának köszönhetően a zamatos, élénk, savakban gazdag fehér fajták kiváló termőhelye. Zala igazi fehérboros vidék, két vezető fehérszőlő fajta az Olasz- és a Rajnai Rizling, ezek mellett jelentősek még a Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Sauvignonblanc fajták. Az elmúlt 15 évben Zalában is megkezdődtek a kékszőlő fajták telepítése. Jellemző fajták a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos, Syrah és Malbec, melyek magyar és nemzetközi versenyeken is kiváló eredményeket értek el.

Ezek az eredmények méltán igazolják a Zalai Borvidék sokszínűségét, ezerarcúságát.

Zalai Borvidék

A Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2008-ban került Nagyradára. A Zalai Borvidéken a 2008-as átalakulások miatt a régi 16 hegyközségből 4 hegyközség lett, majd a 2013-as törvényi átalakulások folytán a borvidéken jelenleg 2 hegyközség működik – a Zalaszentgróti Hegyközség és a Dél-Zalai Hegyközség.

A Dél-Zalai Hegyközség 2013-ban alakult a Zalakaros Térsége Egyesült Hegyközség és a Kerka- és Muramenti Hegyközség összeolvadásával.

Hegyközség székhelye: 8746 Nagyrada, Kossuth L. u. 51.

Elérhetősége: E-mail: delzalaihegykozseg@gmail.com

Hegyközség elnöke: Simon Zoltán (06-30/9794-639)

Hegybíró: Tulok Hajnalka (06-30/410-3668)

 

A hegybíró fogadóórái

Hétfő: 0900 - 1100 Csörnyeföld
Kedd: 0900 - 1400 Nagyrada
Szerda: 0900 - 1400 Nagyrada
Csütörtök:    nincs ügyfélfogadás  
Péntek: nincs ügyfélfogadás  A Hegyközséghez tartozó települések: 

Zalakarosi Térség:

Miháld, Galambok, Zalakaros, Garabonc, Nagyrada, Zalaszabar, Orosztony, Egeraracsa, Dióskál.

Alsórajk, Balatonmagyaród, Bocska, Bókaháza, Börzönce, Csapi, Esztergályhorváti, Felsőrajk, Gelse, Gelsesziget, Gétye, Hahót, Kerecseny, Kisbucsa, Misefa, Nagybakónak, Nagykapornak, Nagyrécse, Nemesrádó, Pacsa, Szentpéterúr, Tilaj, Újudvar, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaigrice, Zalakomár, Zalamerenye, Zalasárszeg, Zalaszentbalázs, Zalaszentjakab, Zalaszentmárton, Zalaszentmihály, Zalaújlak, Zalavár.

Kerka- és Muramenti Térség:

Murarátka, Letenye, Zajk, Csörnyeföld, Tormafölde, Szécsisziget, Muraszemenye, Lenti, Kerkateskánd, Dobri, Becsehely, Rigyác, Eszteregnye, Valkonya.

Alsószenterzsébet, Bázakerettye, Csesztreg, Gosztola, Iklódbördöce, Kerkabarabás, Kerkafalva, Kerkakutas, Kerkaszentkirály, Kiscsehi, Kistolmács, Lasztonya, Lendvadedes, Lispeszentadorján, Lovászi, Magyarföld, Maróc, Márokföld, Páka, Pórszombat, Rédics, Szentgyörgyvölgy, Szentmargitfalva, Szilvágy, Tornyiszentmiklós.