

Disznóvágás Nagyradán
2025. január 18-án (szombaton) Zalavár, Orosztony, Zalaszabar és Nagyrada egyházközségei közösségi disznóvágást tartottak Nagyrada településen, a rendezvény fő szervezője Kelemen István plébános úr volt.
Az esemény kora reggel kezdődött a kiszemelt áldozat leölésével, majd egy kis stresszoldás következett a környékbeli pálinkák ízlelgetésével.
Az egész napos munka után mindenki kellőképpen, de kellemesen elfáradt. Az esti disznótoroson mindenki megkóstolhatta a hozzáértő kezek által készült finomságokat, melyen a négy településről 160-an vettek részt. Az étkezés előtt a résztvevők hálát adtak a Jóistennek, hogy amíg rendben elvégezték a disznóvágással járó munkákat, vidáman, sok nevetéssel épült tovább ez a kis közösség. A rendezvény nem csak egy élményt adott, hanem lehetőséget is nyújtott arra, hogy az ismerősök találkozzanak, beszélgessenek, további kapcsolatok kötődjenek a résztvevők között.
Hagyományőrzés szempontjából is jelentős ez a rendezvény, hisz a régi magyar vidéki élet egyik fő eseménye a disznóvágás volt. A magyar ételek nagy része ma is disznóhúsból készül. A fiatalabb korosztálynak is ismernie kell ezt a hagyományt, és tovább kell adnia a következő nemzedéknek, hogy ezzel is ápoljuk a magyar kultúrát.