XIII. Borvidéki Borverseny

2015.05.13.

Nagyrada – Csak a hegyközségi tanács által szervezett boros seregszemléket lehessen versenynek nevezni, a többit hívják csak bormustrának – többek közt erről is beszélt Simon Zoltán, a zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a XIII. Borvidéki Borversenyen.

Az eseményre a CezarWinery Kft. pincészetében került sor. A versenyre érkezett 79 bormintát két bizottság értékelte.

- Csak azokkal a borokkal lehetett nevezni, melyekkel a gazdák az általunk elismert minőségi borversenyeken arany-, illetve ezüstérmet nyertek el – bocsátotta előre az elnök.

- Zalában nagyon kevés a nagy termelő, zömében kis pincészetek vannak, amelynek a képviselői elhozták, el tudták hozni ide a boraikat, ezért én azt gondolom, hogy már ez is bizonyíték a minőségre.

Simon Zoltán hozzáfűzte: a minőségbeli különbségek leginkább a hegyközségi kereteken kívül szervezett boros seregszemléken jellemzőek.

- Ma már minden faluban tartanak borversenyeket, amit a borászat fejlődése szempontjából én nem tartok szerencsésnek – jelentette ki. – Igaz, hogy a bor és borászat népszerűségének jót tesznek, de a minőségi követelmények teljesülését nem szolgálják. Azt gondolom, az nem a megoldás, hogy a polgármester, a pap és még egy helyi nobilitás aranyérmet oszt a hozzáértő szemében esetleg gyenge minőségi színvonalat képviselő borok után. Minimum borbíráló vizsgával rendelkező személyeket kellene az asztalhoz ültetni. Azt is szeretnénk, ha a jövőben a kis falusi borversenyeket bormustrának hívnák, és csak a hegyközség által szervezett seregszemléket lehetne borversenyként definiálni.