Lakossági tájékoztató a koronavírussal összefüggésben

2020.03.17.

Tisztelt Lakosság! 

A rendkívüli helyzetre való tekintettel kérek Mindenkit, hogy megfontoltan, bölcs, együttműködő, felelősségteljes módon védjük meg szeretteinket, embertársainkat. Kerüljük a kézfogást, ölelést, puszit, zsúfolt helyeket! A meghozott rendelkezések betartása mindenkire nézve kötelező, be nem tartásuk esetén szabálysértési eljárást von maga után. A koronavírus fertőzés megyénkben, Zalaszentgróton már megjelent, ezért közelről érinthet bennünket a járvány! 

Ha azt kéri a Kormány, hogy maradjanak otthon, kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy maradjanak otthonukban. Csak a szükséges időben, mint munkába járás, mások segítése idejére hagyják csak el otthonukat! Amennyiben ki kell mozdulniuk a lakásból, azt megfelelő távolságtartással tegyék meg! A külföldről hazatérők családjuk és embertársaik érdekében tartsák be az önkéntes karantént! A vírushordozók a szüleik, nagyszüleik egészségét veszélyeztetik! Kérjük, hogy az elrendelt iskolalátogatási szünetet NE kiránduló lehetőségnek tekintsük! (Ez természetesen vonatkozik a hazatérő, otthon maradó felnőttekre is.)

Oktatás: Magyarország Kormánya a koronavírus terjedése miatt új munkarendről döntött, melynek részeként az emberi erőforrások minisztere 2020. március 16-tól határozatban szabályozta a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetését a köznevelési intézményekben. Fenntartói döntés alapján  rendkívüli szünet került elrendelésre a zalaszabari és zalakarosi óvodában.  

Étkezés: 2020. március 16. napjától a szülők igényei alapján az önkormányzat biztosítja a tanulók és óvodás gyermekek részére az étkezést oly módon, hogy az ebédet eldobható dobozokban kiszállítja, mely dobozokat az önkormányzat biztosít.  A szociális étkezés továbbra is zavartalanul történik. Az étkezők számára szintén eldobható dobozokban kerül kiszállításra, amely a résztvevőknek plusz költséget nem fog jelenteni.

Háziorvosi ellátás: A háziorvost személyesen csak az keresse fel, akinek betegsége halaszthatatlan orvosi vizsgálatot igényel! Táppénzre vételhez nem kell személyesen felkeresni a rendelőt, minden ügyintézést (vérnyomás-beállítás, laboreredmény megbeszélés, útiköltség papír) igyekszünk telefonon és elektronikusan intézni. A receptírás előzetes telefonos egyeztetés alapján történik. Dr. Tarnai Zsuzsanna háziorvos elérhetősége 93/340-400, valamint 30/956-2873.  Lázas beteg személyesen ne jelenjen meg az orvosi rendelőben, hanem telefonon jelezze panaszait. Telefonon minden szükséges információt meg fog kapni. A járvány megelőzésének és megfékezésének leghatékonyabb módja a személyes kontaktus elkerülése. A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet esetén a gyógyszertárak a gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg TAJ számát közli, és saját természetes személyazonosító adatait külön törvény szerint hitelt érdemlően igazolja.

Fogászati ellátás: A fogászati ellátás bizonytalan ideig csak a fogászati sürgősségi ellátások körébe tartozó beavatkozások elvégzésre szorítkozik. Aki légúti panasszal rendelkezik (köhög, náthás) lázas, vagy otthonában lázas beteget ápol, fenti okokból nem látják el. 

Szűrések: Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály tájékoztatása alapján a 2020. március 23-ára tervezett nagykanizsai kórházban az ingyenes mammográfiás vizsgálat elmarad. A vizsgálat későbbi időpontjáról az érintettek külön tájékoztatást fognak kapni. Az időpontra foglalt egyéb szűrővizsgálatok (pl.: tüdőszűrés, stb…) megtartásáról érdeklődjenek az illetékes kórháznál.  

Önkormányzati hivatal: Határozatlan ideig szüneteltetjük a személyes ügyfélfogadást, egyúttal kérjük az ügyfeleket, hogy elektronikus úton (e-mailen garaboncpmh@t-online.hu; ügyfélkapun keresztül - hivatali kapu kód GARABONCKJ, GAR47) vagy telefonon intézzék az ügyeiket. Levelek a Garabonci Közös Hivatal (Garabonc, Fő út 16.) bejárati ajtaja mellett kihelyezett ládában is elhelyezhetőek.  

Kizárólag azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás (haláleset, anyakönyvezés, stb.) ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Amennyiben a személyes jelenlét szükségessége kérdéses, kérjük, hogy telefonon egyeztessenek az illetékes ügyintézővel a 93/340-701-es, 30/256-1106, 30/330-4396 telefonszámon vagy a garaboncpmh@t-online.hu e-mail címen.

Járási Hivatal ügysegédi rendje: Nagykanizsai Járási Hivatal ügysegédje határozatlan ideig nem tart településünkön ügyfélfogadást. Az ügysegédi ügyfélfogadás újraindításáról tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Járási Hivatalt és szerveit személyesen csak szükség esetén, és csak időpontfoglalást követően keressék.

Nagykanizsai Járási Hivatal elérhetősége: 93/509-510 

Zalakarosi Kormányablak elérhetősége: 93/540-071

 

Család- és Gyermekjóléti Szolgálat működése: A családsegítők fogadóórája határozatlan ideig elmarad. Ügyfélfogadás csak és kizárólag Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Pacsa, Csány László u.1. szám alatt, hétfő délelőtt 9  - 12 óra között, kizárólag indokolt esetben. 

Szolgálat elérhetősége: 06-92/368-088, 06-30/768-33-01
email: szockozpont13@gmail.com

Közösségi terek használata: Településünkön a közösen használt területek lezárásra kerülnek, rendezvények tartása bizonytalan ideig TILOS! (pl.: játszóterek, könyvtárak, kultúrotthon, konditerem stb….)

Üzletek nyitvatartása: Magyarország Kormányának döntése értelmében, 2020. március 17-től bezárnak a szórakozóhelyek, mozikban, a kulturális intézményekben pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek (vendéglátó üzlet, presszó, stb.) csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.

Külföldről hazatérők: A szomszédos országokból, külföldről hazatérőket kérjük e-mailben jelentsék hazatértüket az Önkormányzatnál (garaboncpmh@t-online.hu, admin@nagyrada.hu), ha további intézkedésre van szükség könnyebben elérjük őket. (Tel.: 93/340-701) 

Felhívom a lakosság figyelmét a továbbiakban arra, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, és a betegek látogatását is mellőzzék! A távolságtartás és a kézmosás az egyik legjobb módszer a vírus terjedésével szemben.

Különösen fontos a kézmosás tüsszentés és köhögés után, toalett használat után, ételkészítés előtt, alatt és után, étkezés előtt, ha kisgyerekekről, kisbabákról gondoskodunk, ha betegeket gondozunk, ha állatokat gondozunk/gondoztunk, ha kezünk láthatóan piszkos.

Fontos kiemelni, hogy a koronavírust érintő hírekkel kapcsolatban mindig valós információkat szerezzenek az alábbi elérhetőségeken:

Weboldal: https://koronavirus.gov.hu/

Telefon: 06 80/277-455, 06 80/277-456

E-mail: koronavirus@bm.gov.hu

 

Sikeres együttműködés hozhatja meg a településünk számára a kellő védelmet, biztonságot.

Hiszek az emberek bölcsességében és megértésében!

 

Nagyrada, 2020. 03. 17.

Nagyrada Község Képviselőtestülete nevében

Köszönettel:  Tulok Ferenc polgármester